Dolarul american și alte valute

​Dacă v-ați născut în urmă cu 90 de ani, felicitări ! Între timp, de-a lungul vieții voastre iată, Dolarul american a pierdut mai mult de 96% din valoarea pe care o avea în ziua în care v-ați născut și acum valorează nu mai mult decât aproximativ 4 cenți.

Modul de apariție al deprecierii monedei este simetria acesteia, adică prețurile care dau impresia de creștere deoarece cresc în modalități diverse, aleatorii. Moartea este inevitabilă, este o necesitate ! Nu bolile sunt cauza fundamentală a morții, bolile doar dau impresia falsă că ele sunt cauza morții, nu! Cauza morții este că suntem muritori! Monedele, Valutele la fel. Cioran avea dreptate, singura rezolvare a problemei nu este aceea de a mai repara ceva pe traseu, ci este aceea de a nu te fi născut. ( Inconvenientul de a te fi născut )

Banii, valutele, se nasc și mor

Se vorbește ici-colo de tentativa de a pune capăt rolului dolarului american ca monedă de rezervă mondială. Aceste planuri poartă nume diverse, Marea Resetare, Bretton Woods II, alte nume care sugerează un fel de conspirație profundă și întunecată. Realitatea este mai puțin sumbră, dar nu mai puțin importantă.

Principalul lucru care trebuie înțeles despre rolul dolarului în SMI Sistemul Monetar Internațional este că există o mare diferență între o monedă de rezervă și o monedă de plată. O monedă de rezervă se referă la unitatea de denominare a valorilor mobiliare deținute în rezervă de diferite țări. Este ceva asemănător cu contul tău de economii, dar este controlat de Trezoreria sau Ministerul Finanțelor din fiecare țară. Aceste rezerve nu sunt depozite reale în valută. Acestea sunt titluri de valoare precum obligațiunile de trezorerie ale SUA sau obligațiunile guvernamentale germane (bunds). Sunt denominate în dolari sau euro, dar sunt titluri de valoare, nu numerar. Aici este cheia.

Dacă nu aveți o piață mare, lichidă, a titlurilor de stat, cu un solid stat de drept, nu puteți fi considerat ca având o monedă de rezervă. Piața Trezoreriei SUA este singura piață din lume suficient de mare pentru a absorbi economiile marilor puteri comerciale precum China, Japonia și Taiwan, astfel încât dolarul este principala monedă de rezervă. Acest lucru nu va putea fi schimbat curând. Pentru a înlocui lira sterlină, dolarul american a avut nevoie de 30 de ani, între 1914 și 1944, pentru a finaliza procesul.

Diferența esențială dintre o monedă de rezervă și o monedă de plată. O monedă de plată este diferită. Este unitatea de cont pentru a plăti importurile și exporturile, dar este de fapt doar un mijloc de numărare a „punctelor”. Periodic, partenerii comerciali își decontează conturile cu un transfer de active care pot include mărfuri, dolari, euro sau aur.

Este mult mai ușor să lansați o nouă monedă de plată decât o nouă monedă de rezervă deoarece nu aveți nevoie de o piață mare de valori mobiliare. Ai nevoie doar de un sistem de registru de încredere și de parteneri dispuși să o facă. Și se depun eforturi pentru introducerea de noi monede de plată și canale de plată, proces care a fost accelerat de regimul de sancțiuni împotriva Rusiei. După invazia Ucrainei, Statele Unite au alungat Rusia din sistemul internațional de plăți bancare SWIFT, au înghețat depozitele în dolari deținute de ruși în întreaga lume, au înghețat activele denominate în dolari deținute de Banca Centrală a Rusiei și le interzice investitorilor americani să facă noi investiții în Rusia. Niciuna dintre aceste sancțiuni nu ar fi efectivă sau chiar posibilă fără utilizarea dolarului și a sistemului de plată în dolar.

Acum, Rusia și China lucrează la un nou sistem care să înlocuiască SWIFT (principalul canal de comunicare pentru plăți internaționale) care ar permite plăți în yuani și ruble între ele. De acolo, există doar un pas pentru a crea un nou token digital pentru a ține evidența scrierilor.

Cine are nevoie de dolari?

Dacă Rusia primește yuani pentru petrol, poate folosi yuanul pentru a cumpăra alte bunuri din China, inclusiv semiconductori și produse manufacturate. Dacă China câștigă ruble vânzând mărfuri Rusiei, poate folosi aceste ruble cumpărând petrol și gaze naturale rusești cu ele. Acest lucru va duce la extinderea legăturilor comerciale dintre Rusia și China și va începe un proces de marginalizare a dolarului american, deoarece acesta nu va mai fi unitatea de cont în comerțul ruso-chinez.

În acest sens, Rusia lucrează rapid pentru a construi noi canale de plată care să permită continuarea comerțului său fără a depinde de dolar. Între timp, Rusia încă câștigă mai mult de 21 de miliarde de dolari pe lună din plăți în valută pentru petrolul și gazele sale naturale, iar Rusia a găsit noi clienți în India și China pentru a compensa clienții pierduți din Europa de Vest.

Astfel de relații de afaceri tind să se dezvolte și includ alți parteneri de afaceri cărora le-ar putea fi utile rubla și yuanul. Alte țări BRICS+ și nu numai vor fi invitate să se alăture sistemului.
Dolarul poate fi folosit pentru schimbarea regimului prin crearea de hiperinflație, falimente bancare și disidență internă în țările vizate de Statele Unite. Statele Unite ale Americii pot răsturna guvernele adversarilor săi fără să tragă niciun glonț.

Este cazul țărilor din Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană are un sistem bancar total dependent de dolar și, prin urmare, supraexpus. Sistemul bancar european s-a lăsat prins de atracția eurodolarului, ceea ce face posibil să beneficiezi de deficitele americane reciclându-le în SUA.
Băncile euro sunt dependente de dolar și am văzut acest lucru în 2008 și din nou în 2020; SUA au fost de acord să salveze băncile euro. prin schimburi. Fără aceste swap-uri, băncile euro și băncile elvețiene eșuează. Acesta este marele secret, guvernele europene pentru a-și susține băncile aleg să fie vasali, … trebuie să fie, sunt obligate, constrânse !

Națiunile din întreaga lume realizează că atâta timp cât depind de dolari pentru a deține active sau pentru a cumpăra mărfuri globale, vor fi sub controlul celor care controlează sistemele de plată în dolari, care sunt în esență SUA. Națiunile știu, de asemenea, că, în timp ce Rusia este în prezent ținta sancțiunilor, altele ar putea fi cu ușurință în viitorul apropiat. Deci, mare, mare atenție ! ! ! Unii încep să priceapă în ce capcană sunt.

În această situație, singura modalitate de a scăpa de sancțiuni este să scapi de dolar.

Recent a început un nou efort de a forma un cartel de gaze naturale cu participarea Rusiei și Iranului și, eventual, a altor țări. Această nouă organizație ar putea funcționa, ca OPEC, cu excepția faptului că activul strategic ar fi gazul natural și nu petrolul. Alte țări care s-ar putea alătura acestui nou cartel includ Qatar și Azerbaidjan. Doar Rusia, Iranul și Qatar controlează aproximativ 60% din rezervele mondiale de gaze naturale.

Un astfel de cartel ar fi capabil să încheie acorduri exclusive cu cumpărători importanți, cum ar fi China, și să pună în paranteză dolarul. Ar putea introduce o nouă monedă digitală susținută de un coș de mărfuri, inclusiv aur. Acest lucru are implicații geopolitice.

Imaginați-vă un comerț cu trei sensuri în care Coreea de Nord vinde arme Iranului, Iranul vinde petrol Chinei, iar China vinde alimente Coreei de Nord. Toate aceste tranzacții pot fi înregistrate pe un blockchain și compensate trimestrial cu plata netă de decontare efectuată în aur sau expediate părții care are un sold creditor. Aceasta este o previzualizare a modului în care ar putea arăta un viitor sistem de plăți fără dolari.

În sine, această evoluție nu este sfârșitul dolarului american în plățile globale. Dar ar putea fi începutul sfârșitului dominației dolarului în tranzacțiile internaționale. Dificultatea este că acești pași mici s-ar putea adăuga și ar putea câștiga avânt și, în cele din urmă, să provoace dolarul ca monedă de rezervă. Nimic nu durează pentru totdeauna, mai ales în economia internațională. Din punct de vedere istoric, astfel de procese încep lent, dar se termină cu o prăbușire rapidă a rolului fostei monede campioane. Investitorii nu ar trebui să excludă un scenariu similar și pentru dolarul american.

Iar pentru a fi pregătit pentru un astfel de scenariu și a vă proteja, nu de dolari, ruble sau yuani aveți nevoie. Ci de aur ! …

Salutări, Jim Rickards

Leave a Comment