Capitalismul, bun sau rău !?

Capitalismul este un Sistem, este, cu alte cuvinte un întreg. Nu puteți atinge o parte a acestuia fără a dezechilibra restul, totul, întregul. Cei ce guvernează acest Sistem, ( Matrix ) în loc să-l lase să se regleze de la sine, au vrut să-l corecteze ei ( am mai văzut asta undeva nu demult ) și să prevină astfel crizele curative de distrugere periodică, prin injectarea de credite, o stimulării financiară artificială. Rezultatul : capitalismul, acest sistem care funcționa destul de bine până prin anii 90, nu doar că a fost pervertit ci a devenit chiar ilegitim.

Văzută toată treaba de pe Sirius însă, Capitalismul este un moment din istorie, un produs al istoriei. Care s-a dovedit a fi un sistem bun de producție, dar un destul de prost distribuitor de rezultate. Nu am găsit altul mai bun până acum însă. Dar am găsit unul mai rău: Capitalismul financiar. Combaterea capitalismului financiar este, devine, o luptă necesară, progresistă, revoluționară dacă vreți. Acest nou tip de capitalism, financiar, este fără îndoială momentul istoric pe care-l trăim noi acum, fără ca acest lucru să fie conștientizat de cei ce-l practică. Iar tot efortul de a ascunde acest lucru, face ca el să supraviețuiască și să se reproducă mai departe, să se dezvolte. Cum !? Ei bine, în detrimentul omului, pe spatele lui.

De aceea dar nu numai, Capitalismul financiar, trebuie să o spunem răspicat, este ilegitim. Ilegitim pentru că a fost pervertit, iar un sistem pervertit, invariabil devine unul pervers. Ilegitim pentru că nu mai este un sistem liber ci unul sub control, controlat de inși incompetenți care dețin controlul financiar și își imaginează că totul poate fi manipulat cu bani. Trebuie să recunoaștem că până acum au reușit. Un bun exemplu este presa miluită cum zice Cristoiu, ca să nu zică presa mituită.

Cauza finală a perversiunii Sistemului nu este Capitalismul; este captarea monedei și gestionarea ei de către o clasă plutocratică, aliată funcționarilor publici, politicienilor profesioniști, iar mai nou trusturilor de presă și organelor represive, poliție, jandarmerie, poate chiar armata, singurii beneficiari ai acestui hold-up.

Omul si banul - Jacques Ellul

http://www.sens.ro/site/carte/52

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s